Sécurité
Veiligheid

Terug naar school

Gepubliceerd op 21/10/2019

Print Afdrukken

Lees onze tips voor een veilige start van het schooljaar.

Met de wagen naar school?
Voor het vertrek klikt iedereen zich vast. Geef zelf het goede voorbeeld en doe altijd uw gordel vast. Ook voor korte trajecten en als u alleen maar door rustige straten rijdt. Wist u dat voor een kind dat niet vastgeklikt zit een botsing aan 50km/u overeenkomt met een val van de derde verdieping van een gebouw?

Slechts 1 kind op 3 helemaal correct vastgemaakt
Op weg naar school is slechts 29% van de kinderen volledig correct vastgemaakt. Dit wil zeggen dat het kind vervoerd wordt in het juiste kinderzitje en op de juiste manier vastgemaakt is. 12% van de kinderen, dus één op 8 kinderen, is zelfs helemaal niet vastgemaakt!

Mogen kinderen vooraan zitten?
Kinderen mogen, ongeacht hun leeftijd, voorin op de passagiersstoel zitten, op voorwaarde dat ze worden vastgemaakt zoals de wet het voorschrijft. De enige beperking: het is verboden een kind in een autozitje tegen de rijrichting in (naar achteren gericht) te zetten op een plaats die uitgerust is met een frontale airbag, tenzij deze uitgeschakeld is.

Is uw kind juist vastgeklikt?
Bekijk hier de filmpjes en doe de check.

Pas uw snelheid aan
De reacties van een kind zijn onvoorspelbaar. Ze rennen soms onverwacht de straat op. Let dus goed op wanneer u een kind langs de weg ziet. Rijd niet sneller dan 30 km/u in een schoolbuurt.

Parkeer uw wagen correct
Parkeer enkel waar het toegelaten is, ook al is het maar voor even. Slecht geparkeerde wagens kunnen kinderen in gevaar brengen. Ze zorgen ervoor dat overstekende kinderen het moeilijk hebben om het andere verkeer te zien en zelf ook niet goed gezien worden.

Kijk bij een manoeuvre of er zich voor of achter uw wagen geen kinderen bevinden. Laat uw kinderen altijd in- en uitstappen aan de trottoirkant.

Bron : BIVV + Touring

Onze leveranciers

Newsflash

Newsflash

Ontvang ons nieuws & handige tips